Fördelar med att löpträna

Det finns många fördelar med att träna löpning. Bland annat stärker du muskler och skelett samtidigt som du mår bättre psykiskt.

Det finns många fördelar med att springa som både träning och livsfilosofi. I en tidigare post skrivs det om hur det dock är vettigt att kombinera löpningen med styrketräning, just för att det inte ska bli för ensidigt. Hela kroppen behöver ju träning, inte bara benen. Men vad är alla fina effekter du får av att löpträna?

Effekter du får av att löpträna

I en artikel som du hittar i Runner’s World får det att läsa om några av de fantastiska effekter som tillkommer när du tränar löpning och joggar ett antal gånger i veckan. Det handlar bland annat om att löpning (föga förvånande) stärker muskler och skelett, men det är kombinationen som är så fin eftersom du får en stark, hållbar kropp som mår bra och dessutom så förebygger du celluliter. Du stärker även immunförsvaret genom att träna måttligt, och det genom att öka effektiviteten i det så kallade enzymsystemet.

Minskar risken för sjukdomar

Genom att jogga regelbundet stabiliserar du din insulinutsöndring – något som har den fantastiska effekten att minska risken för diabetes typ 2. Detta för att med ett stabilt blodsocker så avtar omotiverade hungerkänslor. Om du springer utan att bli alldeles andfådd, så använder du det optimala sättet för att förse hjärnan med sure. Det är en stor anledning till att många löpare är bra på att fokusera men även på att lösa problem i skola och på arbetet.

Har du problem med humörsvängningar? Då ska du springa desto mer. Det är nämligen så att den som springer regelbundet får en ökad utsöndring av noradrenalin, dopamin och serotonon. Vilket gör dig mindre disponibel att råka ut för just humörsvängningar och svackor i hur du mår. Dessutom minskar utsöndringen av stresshormoner som adrenalin och kortisol, vilket för att du inte stressar upp dig lika lätt. Du stressar dessutom ner fortare och har en lägre vilopuls som gör att hjärtat snabbt lugnar ned sig – vilket i sin tur lugnar ned resten av kroppen, inte minst hjärnan som styr i alla spakar och nervtrådar.

Om du tränar tidigt på kvällen så sover du bättre, och om du sover efter ett löppass så repareras defekta celler snabbare, samtidigt som immunförsvaret stärks snabbare.