Så skyddar du knäna vid löpning

Löpning är en träningsform som belastar kroppen mycket. Det finns många löparskador däribland knäskador. Genom att inte överbelasta knäna och stabilisera upp dem kan du undvika skador och smärta.

Löpning är en träningsform som kroppen kan ta mycket stryk av. Knäna är en kroppsdel som belastas mycket när du springer. Det finns olika sätt som är effektiva för att skydda knäna från skador. Om du har känningar i dina knän är det viktigt att ta dem på allvar. Då kan det vara en bra idé att använda en variant av knäskydd för att stabilisera upp knäet. Ett tips är att titta på Rehabgrossistens knäskydd som kan användas i förebyggande syfte men de har även knäskydd som lindrar smärtor i knät. Det finns olika typer av knäskydd som passar för olika behov.

“Vävnader, senor och brosk måste hinna anpassa sig.” Läs mer här

Välj bra skor och underlag

Förutom att använda knäskydd är skorna viktiga för att skydda knäna. Underlaget har också betydelse för hur stor belastning knäna utsätts för. Det är värt att lägga tid på att hitta ett par löparskor som passar din fot och som har bra dämpning. Att springa på asfalt är mer tärande än vad skogsstigar och grusvägar är. Om du vill värna om dina knän välj då ett mjukare underlag än asfalt. För att inte slita ut dina knän är det viktigt att variera din träning och undvika att springa för mycket. Löpning kräver tillvänjning och om du är nybörjare är det bra att långsamt trappa upp för att undvika skador.