Må bättre som gravid med träning

Att träna under graviditeten har många fördelar. Träning har många positiva effekter som att motverka ryggbesvär och trötthet. Välj träning som du tycker om och passar dig för att hålla motivationen uppe.

Träning under graviditeten kan hjälpa dig att må bättre och förbereda din kropp på förlossningen. Du kan också genom att vara fysiskt aktiv förebygga olika besvär som kan uppkomma i samband med graviditeten. När du är gravid kan du träna låg- till medelintensiv träning. Utöver träning är det viktigt att äta bra för att du och bebisen ska få den näring ni behöver.

Kosten är viktig

När du är gravid behöver kroppen extra vitaminer, mineraler och näring och därför är det viktigt att äta mat som innehåller mycket näring som till exempel gröna bladgrönsaker, rotfrukter och fet fisk. För att fostret ska växa och utvecklas normalt är det viktigt att du som är gravid får i dig tillräckligt med omega-3. Om du vet att du kanske inte äter fisk eller skaldjur 2-3 gånger per vecka är Omega 3 gravid ett bra kompletterande kosttillskott. För att få i sig omega-3 via kosten är det bästa att äta fet fisk som lax eller makrill. Är du osäker om kost kan du alltid rådfråga din barnmorska.

Träning kan förebygga olika graviditetsrelaterade besvär

gravidUnder hela graviditeten förändras din kropp och därför är det viktigt att anpassa träningen efter kroppen och hur det känns. Ett bra riktmärke är att du kan bli varm och lite svettig men inte ta ut dig så att du är helt slut efteråt. Under de tre första månaderna ska du undvika att bli för varm och det är viktigt att dricka ordentligt både under och efter träningspasset. Det finns många bra styrkeövningar som passar gravida kvinnor. Hur mycket du kan träna beror på hur du tränat innan graviditeten. Är du osäker kan du alltid rådfråga en läkare, fysioterapeut eller din barnmorska om hur du kan träna.