Löpning i skog och mark

Att ge sig ut på en löprunda i skogen hör till ett av de enklaste men ändå mest givande nöjen som finns. Runtomkring i Sveriges avlånga land finns mängder av fina skogar med mjuka stigar som är som gjorda för härliga löpturer.

löpningVid löpträning i terräng är det viktigt att utrusta sig med rätt saker. För att undvika att springa vilse i skogen hör gps klockor till något av de allra bästa sakerna som du kan ta med dig under din löptur. Med en gps-klocka vet dina anhöriga alltid var du befinner dig någonstans. Att även utrusta barnen med en gps-klocka är en enkel livförsäkring. Till skillnad från en mobil som lätt slarvas bort sitter gps-klockan tryggt fast på barnets handled vid alla typer av aktiviteter.

Förberedelser inför skogsrundan

Förutom en bra gps-klocka gäller det att utrusta sig för det väder och underlag som årstiden bjuder på innan du ger dig ut och springer i skogen. Välj ett par bra löparskor som är både bekväma och som ger ett bra grepp på hala stenar och rötter. Om det är vinter gäller det att anpassa löpträningen efter rådande väderlek. Är det isigt ute är skor med broddar ett bra alternativ. Löparkläderna bör skydda mot buskar och annat som kan ge rivmärken och ett par långa löpartights är därför perfekta att använda vid löpträning i skogsmiljö. En smidig liten löparryggsäck, i vilken du kan förvara ett extra ombyte eller något gott att äta, är också härligt att ha med.

Om du bara har sprungit på asfalt, grus eller anordnade motionsspår där underlaget är slätt och inte har stenar eller rötter är det viktigt att börja lugnt. Sänk farten de första rundorna för att vänja dig vid det ojämna underlaget och lägg gärna till specifik terrängträning och balansträning som stärker dina fotleder.