Förebygg fotbollsskador med träning och utrustning

Många som tränar en sport råkar då och då ut för skadeproblem. Men hur gör man för att träna så skadeförebyggande som möjligt? Bland annat krävs det att man belastar rätt, känner efter hur kroppen mår samt använder rätt utrustning.

 

När det kommer till lagsporter är det vanligt med skadeproblem. Men med skadeförebyggande träning och rätt fotbollsutrustning kan man skydda sig mot en hel del skador och värk. Den vanligaste skadan inom fotboll är, enligt en sjukgymnast som intervjuas i VLT, mjukdelsskador. Denna typ av skada är långt mycket mer förekommande än fotskador. Framsida och baksida lår är vanliga ställen där skador slår till samt ljumskar. Ju mer du tränar och spelar fotboll eller någon annan lagsport – det större är risken för att du skadar dig. De yngre förmågorna, ungdomar, drabbas ofta av andra typer av skadeproblem – som överbelastning av muskler och skador i senfästen eftersom dessa delar av kroppen inte är tillräckligt starka eller fullt utvecklade ännu.

 

Någon som vet hur det är att vara skadad, men att komma tillbaka i form igen, är ingen annan än Zlatan. Nu går det att läsa i SVT om hur Zlatan kommer göra sin första träning med nya laget Los Angeles Galaxy i veckan, efter en skadeperiod på flera månader. Matchen mot derbylaget Los Angeles FC sker sedan några dagar efteråt, biljetterna är redan slutsålda.

 

Förebygg skador i fotboll såhär

 

Vad är då det främsta rådet från sjukgymnasten för att förebygga skador. Jo, att vara vältränad och ha en disciplinerad attityd till fysisk träning. Man behöver alltså träna helhetsbaserat, inte bara benen vid fotboll. Samtidigt är det viktigt att lyssna på kroppen och vila när man är trött eller inte känner sig frisk.

 

Några råd från en fotbollstränare till fotbollsföräldrar

 

En fotbollstränares råd till idrottsföräldrar går det att läsa om i Dagens Nyheter. Där tipsas det om hur föräldrar kan hantera sitt idrottande barn och faktiskt låta barnet själv knyta sina fotbollsskor, tvätta sina skor, cykla till träningen, köpa begagnade skor och spara pengar samt att lära barnen att inte hata andra lag. Berätta även för barnet att du älskar att se dem spela och uppmuntra dem men skrik aldrig instruktioner från sidlinjen.