Så hittar du trovärdig fakta om urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion är en sjukdom som kan ge olika symptom och behandlas på olika sätt. För att du ska få rätt information och hjälp ska du vända dig till tillförlitliga källor. Det fluktuerar nämligen en hel del myter kring urinvägsinfektion.

När du drabbas av sjukdomar som urinvägsinfektion är det betydelsefullt att få rätt fakta och råd. Informationen du läser kan vara avgörande för sjukdomsförloppet. Om du vill ha pålitlig information om urinvägsinfektion ska du gå in på https://www.receptonline.se/fakta-och-rad/urinvagsinfektion och läsa mer. Där får du veta vad urinvägsinfektion är, vilka symptom du kan få och hur du går tillväga om du drabbats. Du kan på samma sida även få säker, snabb och trygg hjälp men även behandling av din urinvägsinfektion utan att du behöver lämna hemmet.

Symptom på urinvägsinfektion

När du har urinvägsinfektion kan du få olika symptom. Det är inte säkert att du har alla men om du har två symptom eller fler är det stor sannolikhet att du har fått urinvägsinfektion.

Symptom vid urinvägsinfektion:

  • Känsla av att vilja kissa ofta.
  • Smärta i nedre delen av magen.
  • Grumlig och illaluktande urin.
  • Det svider eller gör ont när du kissar.
  • Svårigheter att tömma blåsan helt och hålla dig.
  • Blod i urinen.

Behandling av urinvägsinfektion

När du har urinvägsinfektion är det viktigt att du dricker mycket vatten även om du helst av allt inte vill kissa. Vätska kan bidra till att skölja ur urinröret ordentligt och för att få bäst effekt är det bra om urinen inte är för koncentrerat. Det är möjligt att självläka en urinvägsinfektion. Sjukdomen kan också behandlas med antibiotika. Ifall du har lättare besvär kan du avvakta med antibiotika och istället använda dig av receptfria läkemedel som finns på apoteket. Men tänk på att inte gå för länge med besvär.

Förebygg urinvägsinfektion

Det finns bra saker som du kan göra för att förebygga urinvägsinfektion. Du kan bland annat tänka på att alltid försöka kissa efter samlag och att torka dig framifrån och bak. Om du får återkommande urinvägsinfektioner kan det vara en god idé att se över dina preventivmedel. Det finns många myter och sanningar kring hur du kan få och förebygga urinvägsinfektion. Därför ska du vara källkritik och se upp med vilken information du väljer att tro på. Exempelvis får du inte urinvägsinfektion av kyla och att bli kall om rumpan.