Bytte hockey mot innebandy

En av Sveriges bästa innebandyspelare heter Tobias Gustafsson, är 25 år gammal och blev i våras svensk mästare tillsammans med sitt lag Storvreta IBK. Men att Tobias skulle bli innebandystjärna var ingen självklarhet, snarare en slump – anledningen till att han ens började med denna sport var för att han petades från hockeyn.

Innebandy är det många som spelar, men att spela innebandy och bli bland de bästa i Sverige på herrsidan var egentligen inte alls Tobias Gustafssons mål från början. Han drömde om hockey och kyla, men tillslut blev det byte från hockeyklubba till innebandyklubba i stället. Men hur kommer det sig egentligen?

Började med hockey som liten men petades i tonåren

Tobias började med hockey när han gick på lågstadiet precis som de flesta hockeykillar gör, men när han började närma sig tonåren upptäckte han snart att hans fysik inte riktigt är vad man letar efter hos en hockeyspelare. Som femtonåring vägde han nämligen cirka 60 kilo och mätte omkring 160 centimeter vilket kan jämföras med de övriga killarna som alla mätte omkring 1,90 och vägde närmare 90 kilo. Det var också dessa grabbar som valdes först till uttagningar och till spel på isen och Tobias själv hittade sig ofta sittandes på avbytarbänken. Han platsade inte i laget längre, så han petades.

Valde innebandy

Ett gott råd som Tobias gärna delar med sig av om man vill bli bra inom idrott är att spela flera olika sorters sporter, han själv har spelat både ishockey och fotboll innan han fastnade för innebandyn till exempel. Och när elitsatsningen på hockeyn inte var något för honom så fick det bli innebandy, och tur är väl det. Idag är han som nämnt en av Sveriges bästa innebandyspelare och i en intervju med tidningen Upsala Nya Tidningar säger han att det blev ett naturligt steg – han hade trots allt spelat innebandy förr och hade kvar många kompisar här. Idag är han helt hemma i innebandyn och är glad över sina tidigare erfarenheter, det är trots allt av dessa om han lärt sig att föredra lagsport och han hade säkerligen inte valts till både Årets spelare och Årets back i superligan om han hade spelat kvar i sitt tidigare ishockeylag.

Här är en hälsning hemifrån Tobias: