Mota förkylningen snabbt

Plötsligt börjar det klia i halsen, kanske nyser du och känner dig lite täppt. När det händer vet du att en förkylning står för dörren. Att vara förkyld är inte kul, men det finns knep som gör att du kan mota de värsta symptomen.

De förkylningar vi vanligen drabbas av beror på virus. De finns runt omkring oss hela tiden, men det är när vi får ned dem i luftrören, eller när de sätter sig i slemhinnor och bihålor vi blir sjuka. De flesta vuxna drabbas av ungefär två förkylningar per år. De kan vara allt från milda till riktigt jobbiga. Det är dock möjlig att lindra symptomen. Med det sagt bör du alltid söka vård genom att till exempel konsultera din läkare via doktorappen om du känner dig riktigt dålig.

Håll god hygien

Virus finns som sagt omkring oss hela tiden. Det finns dessutom många typer av virus som orsakar förkylning. Oftast smittar de genom droppsmitta. Det innebär att om du får in utandningsdroppar från någon annan i dina luftvägar och om personen bär på ett virus, så kan du bli smittad. Du kan även bli smittad om du får virus på händerna och sedan petar dig i näsa, mun eller ögon. Genom att hålla en god handhygien kan du undvika att drabbas av förkylningsvirus på det sättet. Du kan också tänka på att inte vara allt för nära andra så att du får deras utandningsluft i ansiktet.

Vila, drick och ät

När förkylningen väl är ett faktum så finns det saker du kan göra för att få den att försvinna snabbt. Stressa absolut inte eftersom det påverkar immunförsvaret negativt. Se istället till att ta det lugnt och sov om du behöver. Se också till att få i dig mat och tillräckligt med vätska för att hjälpa kroppen att bekämpa viruset. Vätska gör också slem tunnare och lättare att hosta upp. Vill du ändå ha något extra att ta till så finns läkemedel som sägs göra att förkylningen mildare. De hittar du på apoteket. De ska tas vid första symptom av förkylning. Tyvärr finns ännu ingen vetenskaplig evidens för att de faktiskt fungerar, men många tycker sig ändå få effekt.