Komplettera löpning med styrketräning

De som trodde att löpningstrenden var en fluga får nog erkänna sig besegrade vid det här laget. Löpning är fortsatt en av våra mest älskade träningsmetoder i Sverige idag. Kanske beror det på att man snabbt ser resultat, att det är lätt att komma igång och att det enda som krävs är att regelbundet se över sin löparutrusning. Det blir som en liten kär hobby. Men för att inte träna för ensidigt kan det vara bra att komplettera med styrketräning.

Många av oss har också kommit till insikt att man faktiskt kan löpa även under de mörka månaderna i Sverige. Och att det är kallt är inte heller ett hinder för alla längre. Att löpa är utan tvekan jättebra, men det kan lätt bli lite enformigt. För en bra, sund kropp kombineras löpning optimalt med andra typer av träning. Komplettera då gärna med olika varianter av träningsmaskiner.

I Aftonbladet kan du läsa mer om hur man kombinerar löpningen med annan träning. En tumregel är att alltid anpassa sig efter ens egen förmåga och behov. Din kropp är individuell och det är bara du som kan känna dig för vad som passar dig och din kropp. Vi löper i olika tempo och har olika tekniker för optimera, och precis detsamma gäller för styrketräning.

Se över din kost  

Om du ska börja styrketräna utöver din löpning kan det vara bra att se över din kost en gång till. Styrketräning kräver en hel del energi och för att det inte ska göra skada på din kropp bör du komplettera din kost med ett större proteinintag. Var kreativ, en biff är en jättebra proteinkälla. Men det är kikärtor och andra baljväxter också!

Dessutom, skriver DN.se, är det viktigt att hela tiden vara dynamisk. Du kan inte träna likadant hela livet. Muskelkraften blir svagare med åren, och dessutom ändrar många omedvetet livsstil någonstans runt 40 årsåldern. Tränar du likadant i flera år kommer du snart upptäcka att det inte är lika effektivt som förr. Var då öppen för att planera om din träning. Men, visst är det aldrig försent att börja träna?

Börja mjukt

Det vanligaste misstaget för nybörjarlöpare är att sätta igång och mäta tiden. Man vill göra snabba resultat och gör då misstaget att man sätter igång att springa på en gång. Tvärtom pekar experterna på det motsatta: börja långsamt. Arbeta dig sedan upp i tempo och avstånd. Tillslut upptäcker de flesta att det är spännande att mäta sin uthållighet, att det är själva nyckeln till varför man älskar sin löpning.

Detsamma gäller styrketräning. Att sätta igång med de tyngsta tyngderna och tro att man bygger muskler genom att ta i för mycket är absolut fel sätt. Det kan till och med vara skadligt. Vill du se hållbara och snygga resultat så börjar du långsamt och arbetar dig framåt. Den som hårdtränar i början kommer göra skada på musklerna.

Träna regelbundet och kom ihåg att variera dig. Hemligheten bakom en sund och vältränad kropp är variation. Enformig träning är aldrig att föredra. Precis som med kosten som bör varieras måste alltså kroppen utmanas på olika sätt. Och det kanske viktigaste av allt, det ska vara roligt!