Ta hand om fötterna

Som löpare är det viktigt att vara uppmärksam på sina fötter. Små besvär kan med tiden bli allvarliga problem, som till slut gör att man inte kan springa över huvud taget. Att sköta fötterna är lika viktigt som löpträningen.Kvinna filar bort förhårdnader

Löpning kan ge flera fotproblem, t.ex. blåa naglar och förhårdnader. Detta beror på att löpning ger dubbelt så stor belastning på fötterna som att gå. Naglarna tar mycket stryk, och ska man bara sköta en sak på fötterna så är det naglarna. Skadade, tjocka naglar kan man få nedslipade hos en fotterapeut. Det är viktigt att klippa naglarna, men inte för ofta. En gång i månaden brukar vara lagom för de flesta. Klipp nageln rakt av, och fila ned hörnen lite så att de inte fastnar i strumporna eller skär in i huden. Undvik att klippa ned naglarna för långt på sidorna, för det ökar risken för nageltrång.

Har man lätt att få blå naglar kan man tejpa dem. Tejpa ett varv eller flera över halva nageln, och undvik att få skarvar på undersidan av tån. Tejpa inte över hela toppen av tån, eftersom det ger ett högre tryck på nagelns framkant, vilket i sin tur kan de upphov till blödningar i nagelroten.