Ett tvåtimmars ”maraton”

Det har nog inte undgått många löpintresserade att Nike startat ett projekt där målet är att löparna ska klara att springa en sträcka motsvarande ett helt maraton på två timmar. Men det innebär inte att resultaten blir överförbara till vanliga maraton.

Löpare på maratonGår det att springa ett maraton på under två timmar? Nike hävdar att det går, och har dragit igång projektet Breaking2. Eftersom det är Nike det handlar om har man tagit fram en speciell sko för projektet, den heter Zoom Vaporfly och finns i tre varianter, som snarare är riktade till eliten än till vanliga motionärer. Och det är just elitlöpare som är inblandade i projektet. Mer om skon finns att läsa här.

Även om sträckan är lika lång som på ett maraton kan den inte jämföras med exempelvis Stockholm Maraton i övrigt. Löparna springer, i grupper med farthållare som draghjälp, på Monzabanan där man i vanliga fall kör Formel1-lopp. Under dessa förutsättningar är man på god väg att infria förväntningarna: Eliud Kipchoge har klarat tiden 2:00:25. Det är 2,5 minuter under världsrekordet, men med tanke på förutsättningarna kommer tiden inte att godkännas som rekord. Imponerande är det hur som helst. Läs mer om rekordet i Friidrottaren.