Att välja löpcoach

Löpcoacher är en yreksgrupp varas antal har ökat kraftigt de senaste åren. Det har naturligtvis mycket att göra med löpartrenden, och med att intresset för coaching i stort har ökat kraftigt. Men en coach som är rätt för en person kan vara helt fel för en annan.

Det var nog få som hade hört ordet löpcoach för tio år sedan, och man kan fråga sig om man behöver en coach för att springa. Är det inte en helt naturlig rörelse, som är medfödd. Faktum är dock att många av oss har ett löpsteg som är långt ifrån naturligt. Detta kan bero på många saker: oergonomiska skor, stillasittande arbete, problem som hälsporre eller hallux valgus, med mera. Med coachning kan du få hjälp med ditt löpsteg, men det kan också tjäna många andra syften.

Handen på hjärtat är vi många som behöver hjälp med motivationen. Det kan kännas mer lockande att stanna hemma i soffan och kolla på The Handmaid’s Tale än att ge sig ut i majsnön i elljusspåret. Det blir dock svårare att utebli om man har bestämt en tid med sin löpcoach. Det blir också lättare att inte ge upp i den jobbiga uppförsbacken, utan att verkligen s p r i n g a hela vägen upp, om man har en coach som hejar på.

Vilken coach ska du välja?Löpträning med coach

Vi människor är olika, och den coach som fungerar bra för dig kan funka sämre för din kusin, och vice versa. Med detta sagt: har din kusin konsulterat en löpcoach, be gärna om hens kontaktuppgifter. Det kan ju vara någon som passar utmärkt för dig också.

Vilken coach man ska välja beror till viss del på vad man behöver hjälp med. Om det handlar om att förbättra löpsteget är kunskaper i anatomi viktiga. Men om huvudsyftet är att få dig att springa handlar det framför allt om driv, engagemang och förmåga att entusiasmera. Syftet är ju att du ska fortsätta med löpningen efter coachningen.

Lisa McRae, som utbildar löpcoacher och har vunnit flera Tjejmilen, säger till Allt om löpning att man kan få en viss uppfattning om en löpcoach redan vid ett kortare möte. Men man bör ge det mellan tre och fem månader innan man kan utvärdera coachningen ordentligt, tycker hon. Att ha gått en utbildning, t.ex. den som McRae ger, är dock inget krav för att kalla sig löpcoach. Det kan vara viktigt att komma ihåg, men är inte alltid huvudsaken. Det beror ju, som redan nämnts

Priserna för löpträning med coach varierar. I Stockholm kostar det mellan 800 och 2000 kronor per tillfälle för individuell träning. Många företag abonnerar också på coachad löpning för grupper. Priset för detta startar på 1500 kronor per tillfälle, och upp till det dubbla. Utanför huvudstaden är det troligen billigare.

Finns det ingen löpcoach på orten där du bor? Kontakta idrottsföreningarna! Det är mycket möjligt att någon av dem har en löpargrupp. Kanske är den som leder gruppen tillräckligt kompetent för att coacha dig, och kanske kan ni peppa varandra i gruppen.